Λαφιάτης – Elaphe Quatuorlineata

Content Image

Ο Λαφιάτης ή Λαφίτης είναι μη δηλητηριώδες φίδι της οικογένειας των Καινοφιίδων. Ο Λαφιάτης είναι το μεγαλύτερο είδος φιδιού που συναντάται στην Ελλάδα. Ο Λαφιάτης ζει στην Νότια Ευρώπη, στην Ιταλία και τα Βαλκάνια (Κροατία, Ελλάδα). Τα νεαρά άτομα διαφέρουν σε χρωματισμό από τα ενήλικα. Τα ενήλικα έχουν ένα κιτρινωπό καφέ ή μαύρο χρώμα και τέσσερις μαύρες γραμμές που ξεκινούν από τον λαιμό του και φτάνουν μέχρι την ουρά. Τα ανήλικα άτομα έχουν διαφορετικό χρωματισμό και είναι γκρίζα-ασημί με καφέ ή μαύρες κηλίδες κατά μήκος της ράχης. Το συνολικό του μήκος φτάνει έως και 1,5 m, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει έως και 2,3 m. Απαντά σε ποικίλα ενδιαιτήματα σε υψόμετρα έως 1400 m. Ρωμαλέο και ημερόβιο φίδι που αποφεύγει τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κυνηγάει στο έδαφος, συχνά όμως σκαρφαλώνει σε δέντρα και θάμνους.

Κολυμπά επιδέξια και τρέφεται με μικρά θηλαστικά όπως αρουραίους και άλλα τρωκτικά, μικρά κουνέλια, πτηνά, σαύρες, αμφίβια και αυγά. Ζευγαρώνει την Άνοιξη και τα θηλυκά γεννούν 3-18 αυγά και τα εκκολαπτόμενα φίδια έχουν μήκος έως 40 cm. Χαμηλής επιθετικότητας φίδι, που ενδέχεται να δαγκώσει αν αρπαχτεί. Συνήθως έχει ήπιο χαρακτήρα και καθόλου επιθετικό. Σε πολλές περιοχές ο Λαφιάτης (ή Λαφίτης) ονομάζεται λανθασμένα ʺΔεντρογαλιάʺ, ενώ η ονομασία χρησιμοποιείται συχνά για άλλα είδη φιδιών, επίσης λανθασμένα. Πρόκειται γενικά για ένα εντελώς ακίνδυνο φίδι.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ:
Μειωμένου ενδιαφέροντος (LC, Least Concern)

ΑΠΕΙΛΕΣ:
Υπόκειται στις γενικότερες απειλές που ισχύον για τα ερπετά, όπως η υποβάθμιση του ενδιαιτήματος από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις (εντατικές καλλιέργειες), η απώλεια οικοτόπων λόγω φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες), η παράνομη συλλογή ατόμων για εμπόριο (ως κατοικίδιο), η θνησιμότητα στους δρόμους από αυτοκίνητα.

ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟΧΟΥ:
Κοινοί πολίτες, φυσιοδίφες, κτηνοτρόφοι, γεωργοί και γενικότερα ομάδες ατόμων που έρχονται συχνά σε επαφή με το χερσαίο περιβάλλον της περιοχής.

Citizen Science

Additional information

Βιότοπος / Ενδιαίτημα: Καλλιέργειες & Λιβάδια Δάση Θαμνώνες
Χρώμα: Μαύρο Γκρι Καφέ Κίτρινο
Μέγεθος: έως 1,5m
Similar Tours

Similar Tours You May Like

Featured Image

Θαλάσσια Χελώνα – Caretta caretta

Read More
Featured Image

Κοινό Βραχύρρυγχο Δελφίνι – Delphinus delphis

Read More
Featured Image

Μεσογειακή Φώκια Μοναχός – Monachus monachus

Read More