Μεσογειακή Χελώνα – Testudo hermanni

Content Image

Η μεσογειακή χελώνα (Testudo hermanni) είναι ένα είδος χερσαίας χελώνας της οικογένειας Testudinidae που απαντάται στην Ευρώπη. Η επιστημονική ονομασία του είδους έχει δοθεί προς τιμήν του Γάλλου φυσιοδίφη Johann Hermann. Η γεωγραφική κατανομή του είδους περιλαμβάνει την Νότια Ευρώπη, την Βαλκανική Χερσόνησο και αρκετά νησιά της Μεσογείου. Η κατανομή του είδους στην Ελλάδα περιλαμβάνει την Ηπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Εύβοια και τα νησιά του Ιονίου.

Η Μεσογειακή Χελώνα είναι μικρού-μεσαίου μεγέθους χελώνα με μήκος χελύου (καβουκιού) 20-25 cm και χρώματος μαύρου-κίτρινου, αν και στα ενήλικα άτομα η φωτεινότητα των χρωμάτων εξασθενεί και γίνεται γκρι-υποκίτρινο. Έχει ελαφρώς γαμψή άνω γνάθο και όπως όλες οι άλλες χελώνες, δεν έχει δόντια. Τρέφεται κυρίως με φυτά αλλά και με ασπόνδυλα. Τα θηλυκά γεννούν 2-12 αυγά σε τρύπες που σκάβουν σε μαλακό χώμα, τα οποία εκκολάπτονται μετά από δυόμιση μήνες περίπου. Τα νεογνά έχουν μήκος καβουκιού κατά μέσο όρο περί τα 3,5 cm. Τα αρσενικά ωριμάζουν σεξουαλικά κατά το 8ο-12ο έτος της ηλικίας του, ενώ τα θηλυκά (τα οποία είναι και μεγαλύτερα από τα αρσενικά) κατά το 11ο -13ο έτος. Τα άκρα της είναι γκριζωπά έως καφέ και η ουρά της φέρει ένα φύμα (εξόγκωμα) στο άκρο της. Τα ενήλικα αρσενικά έχουν ιδιαίτερα μακριές και παχιές ουρές και καλά ανεπτυγμένα φύματα. Μπορεί να ζήσει μέχρι και 50 χρόνια.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ:
Η Ελλάδα φιλοξενεί παγκόσμια τον μεγαλύτερο πληθυσμό από μεσογειακές χελώνες. Ωστόσο όλοι σχεδόν οι πληθυσμοί της παρουσιάζουν έντονες και συνεχιζόμενες τάσεις μείωσης, με αποτέλεσμα να ενταχθεί το συγκεκριμένο είδος στην κατηγορία των τρωτών VU (Vurnerable).

ΑΠΕΙΛΕΣ:
Η σημαντικότερη κατηγορία απειλών για τα ερπετά που περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο της Ελλάδας βρέθηκε ότι είναι η ανθρωπογενής καταστροφή και υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων τους. Οι κυριότερες απειλές για την μεσογειακή χελώνα, είναι:
• Υποβάθμιση οικοτόπων (οικιστικές επεκτάσεις, ανάπτυξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων).
• Παράνομες ανθρώπινες δραστηριότητες (αιχμαλωσία και λαθρεμπόριο).
• Απώλειες οικοτόπων λόγω πυρκαγιών
• Θανάτωση λόγω περάσματος σε αυτοκινητόδρομους.

ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟΧΟΥ:
Κοινοί πολίτες, φυσιοδίφες, κτηνοτρόφοι, γεωργοί και γενικότερα ομάδες ατόμων που έρχονται συχνά σε επαφή με το χερσαίο περιβάλλον της περιοχής.

Citizen Science

Επιπλέον Πληροφορίες

Βιότοπος / Ενδιαίτημα: Καλλιέργειες & Λιβάδια Οικισμοί Δάση Θαμνώνες
Χρώμα: Μαύρο Γκρι Καφέ Κόκκινο
Μέγεθος: έως 25cm
Similar Tours

Similar Tours You May Like

Featured Image

Θαλάσσια Χελώνα – Caretta caretta

Read More
Featured Image

Κοινό Βραχύρρυγχο Δελφίνι – Delphinus delphis

Read More
Featured Image

Μεσογειακή Φώκια Μοναχός – Monachus monachus

Read More