Χουλιαρομύτα – Platalea leucorodia

Content Image

Η χουλιαρομύτα είναι είδος Πελαργόμορφου πτηνού της οικογένειας των Θρησκειορνιθιδών (Threskiornithidae) που απαντάται και στον ελλάδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Platalea leucorodia και περιλαμβάνει 3 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος Platalea leucorodia leucorodia. Είναι ψηλά πουλιά που φτάνουν τα 86 εκ. Έχουν λευκό χρώμα ενώ τα ενήλικα έχουν κιτρινωπό φτέρωμα στη βάση του λαιμού τους. Το ράμφος είναι μακρύ, σκούρο σταχτί ενώ η άκρη του είναι πλατιά σαν κουτάλι (χουλιάρι, εξ ου και το όνομα Χουλιαρομύτα) και κιτρινωπή. Τα πόδια του έχουν κι αυτά την σταχτί απόχρωση.

Ζουν κοντά σε ρηχά νερά, στις όχθες των ποταμών, των λιμνών, σε έλη κλπ. και τρέφονται με μικρά υδρόβια καρκινοειδή, έντομα και μικρά σπονδυλόζωα, τα οποία αναζητούν στη λάσπη και στην άμμο με το ράμφος τους, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Την άνοιξη, σε μια φωλιά που κατασκευάζουν στην ξηρά πάνω σε δέντρα ή στο νερό, τα θηλυκά αποθέτουν 3-5 λευκά αβγά, τα οποία επωάζουν και οι δύο γονείς περίπου για τρεις εβδομάδες. Οι νεοσσοί είναι τυφλοί γι’ αυτό και χρειάζονται τη φροντίδα των γονιών τους για αρκετές εβδομάδες. Την εποχή του ζευγαρώματος τα ενήλικα πουλιά αναπτύσσουν μακρύ αυχενικό λοφίο και κιτρινωπό περιλαίμιο. Η χουλιαρομύτα είναι σπάνιο πτηνό που έρχεται στην Ευρώπη τους θερινούς μήνες ενώ τον χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Είναι πολύ σπάνιο πτηνό σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα όπου ο πληθυσμός του τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά. Τα λίγα άτομα που έρχονται τα βρίσκουμε στους περισσότερους μεγάλους υγροβιότοπους που έχουν απομείνει στη χώρα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το βρίσκουμε κυρίως στις νότιες περιοχές.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ:
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του IUCN εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερες από 58000 Χουλιαρομύτες. Το είδος θεωρείται ότι «δεν απειλείται» και χαρακτηρίζεται ως είδος ελάχιστης ανησυχίας (LC: Least Concern).

ΑΠΕΙΛΕΣ:
Δεν παρατηρείται μείωση του γενικού πληθυσμού τους, ο οποίος διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα και ως κίνδυνοι ή απειλές για την διατήρηση του είδους θεωρούνται οι γενικοί κίνδυνοι υποβάθμισης ή συρρίκνωσης των υγροτόπων.

ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟΧΟΥ:
Οι επαγγελματίες αλιείς των λιμνοθαλασσών της Λευκάδας, απλοί πολίτες, σύλλογοι προστασίας του περιβάλλοντος στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Citizen Science

Επιπλέον Πληροφορίες

Βιότοπος / Ενδιαίτημα: Λιμνοθάλασσα Υγρολίβαδα
Χρώμα: Άσπρο Γκρι Κίτρινο
Μέγεθος: έως 1m
Similar Tours

Similar Tours You May Like

Featured Image

Θαλάσσια Χελώνα – Caretta caretta

Read More
Featured Image

Κοινό Βραχύρρυγχο Δελφίνι – Delphinus delphis

Read More
Featured Image

Μεσογειακή Φώκια Μοναχός – Monachus monachus

Read More