Αρενάρια της Λευκάδας, ενδημικό φυτό

Content Image

Το ARENARIA LEUCADIA είναι ένα όμορφο, παραλιακό, φυτό που πρόσφατα περιγράφηκε και φύεται μόνο στα βόρεια παράλια του νησιού της Λευκάδας, στην άμμο. Έχει μια παράξενη απόχρωση του πράσινου, με άσπρα, μικρά άνθη. Μοιάζει με ένα αστεροειδή που ξεχάστηκε στην παραλία. Δίπλα στα βότσαλα, στα φύκια, στην απεραντοσύνη του πελάγους. Το εν λόγω φυτό μελέτησαν και ταξινόμησαν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτριος Φοίτος και η βοτανολόγος Arne Strid, χαρίζοντάς του όνομα της περιοχής (Λευκάδα) μιας και το συνάντησαν πρώτη φορά στην περιοχή το 1994. Με βάση τις αρχικές αναφορές, το φυτό δύναται να εντοπιστεί στην ζώνη των αμμότοπων της παραλίας Γύρας μέχρι το ακρωτήρι της Γυράπετρας. Μεταγενέστερες επιστημονικές αναφορές ( Τρίγκου, 2006) κάνουν λόγο για τον εντοπισμό του εν λόγω φυτού σε όλο το μήκος της Βόρειας και Δυτικής παραλιακής ζώνης της λιμνοθάλασσας της Λευκάδας και σε τρεις ακόμη παραλίες των δυτικών ακτών του νησιού (Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων Σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Ελλάδας, 2009). Οι μικροί πληθυσμοί που σχηματίζει δεν ξεπερνούν συνολικά τα 1000 άτομα.

Αν και δεν κινδυνεύει άμεσα από τον τουρισμό, καθώς η περίοδος ανθοφορίας του τελειώνει πριν την την μεγάλη είσοδο των λουόμενων στις παραλίες (αρχές Ιουνίου), οι βιότοποί του υποβαθμίζονται συνεχώς από απορρίμματα, έργα τουριστικής υποδομής και καταπάτηση από μηχανοκίνητα μέσα. Για αυτό τον λόγο άλλωστε έχει συμπεριληφθεί στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων, όπου και προτείνεται η κατάταξη του στην κατηγορία των Κινδυνευόντων.

ΑΠΕΙΛΕΣ:
Οι κυριότερες απειλές για το συγκεκριμένο φυτό είναι:
• Δραστηριότητες τουρισμού και αναψυχής πλησίον των παράκτιων περιοχών (ποδοπάτηση, απόθεση απορριμάτων, κόψιμο για στολισμό )
• Έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την σπουδαιότητα του είδους και κατάλληλης σήμανσης σε περιοχές ανθοφορίας του. .

ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟΧΟΥ:
Οι επισκέπτες/λουόμενοι στις προαναφερόμενες παραλίες της Λευκάδας (Γύρες, Αγ. Ιωάννης κτλ.) καθώς και όλοι οι πολίτες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην παράλια αυτή έκταση (ιδιοκτήτες καντινών, ενοικιαζόμενων δωματίων και δραστηριοτήτων θαλάσσιων σπορ).

Similar Tours

Similar Tours You May Like

Featured Image

Θαλάσσια Χελώνα – Caretta caretta

Read More
Featured Image

Κοινό Βραχύρρυγχο Δελφίνι – Delphinus delphis

Read More
Featured Image

Μεσογειακή Φώκια Μοναχός – Monachus monachus

Read More